Typiskt vietnamesiskt: lätt, fräscht och smakrikt. Kan serveras både med nudlar eller inlindade i salladsblad. Kalasgott, helt enkelt.
4 portioner, 30 min
Kakor:
500 g skalade räkor, grovhackade
1 ägg
3 msk maizena
2 msk finhackat citrongräs (innersta lagren)
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 jalapeño, urkärnad och finhackad
4 salladslökar, finskurna (de ljusa delarna)
2 socker
salt
solros- eller rapsolja
Dressing:
3 msk fisksås
1 lime
1/2-1 msk socker
4 salladslökar, finskurna
ev. 1/2 chili, finhackad
Tillbehör:
risnudlar
krispiga salladsblad
färsk koriander
limeklyftor
Börja med räkkakorna: Mixa räkor, ägg, maizena, citrongräs, vitlök, jalapeño, de ljusa delarna av salladslöken, socker och lite salt till en grov smet. Ställ in i kylen.
Blanda fisksås, skal och 3 msk saft från limen med socker efter smak i en liten skål tillsammans med de mörkgröna delarna av salladslöken. Tillsätt eventuellt chili om du önskar lite mera hetta.
Koka risnudlarna enligt anvisningar på paketet.
Hetta upp olja på medelvärme i en stor stekpanna. Fukta händerna och forma färsen till små kakor. Pudra med lite extra maizena. Stek kakorna i omgångar tills de blir vackert gyllenbruna, någon minut per sida.
Servera med nudlarna, salladsblad och limeklyftor. Häll över dressingen och strö på rikligt med koriander.
Tips: Räkkakorna kan även lindas in i salladsblad och dippas i dressingen som en trevlig smårätt.
Ser smarrigt ut! Barn är så svårflörtade...
SvaraRaderaKraam
Ser smarrigt ut! Barn är så svårflörtade...
SvaraRaderaKraam
Det där får du gärna bjuda mig på.
SvaraRadera