måndag 25 november 2013

Mums!

I min kamp att övervinna tristessen i köket så provar jag nya recept. Inte till allas förtjusning men ändock. Detta receptet föll mig i smaken, Gubben tyckte sisådär, Liten gillade nudlarna och limen, Stor flämtade fram att detta minsann inte var en favorit... Absolut inte! Prova själv! Hyfsat lätt att göra, var lite försiktig när du ska vända kakorna bara.


Typiskt vietnamesiskt: lätt, fräscht och smakrikt. Kan serveras både med nudlar eller inlindade i salladsblad. Kalasgott, helt enkelt.

4 portioner, 30 min

Kakor:
500 g skalade räkor, grovhackade 
1 ägg 
3 msk maizena 
2 msk finhackat citrongräs (innersta lagren)
2 vitlöksklyftor, finhackade 
1 jalapeño, urkärnad och finhackad 
4 salladslökar, finskurna (de ljusa delarna) 
2 socker 
salt 
solros- eller rapsolja

Dressing
3 msk fisksås 
1 lime 
1/2-1 msk socker 
4 salladslökar, finskurna

ev. 1/2 chili, finhackad

Tillbehör:
risnudlar 
krispiga salladsblad 
färsk koriander 
limeklyftor

Börja med räkkakorna: Mixa räkor, ägg, maizena, citrongräs, vitlök, jalapeño, de ljusa delarna av salladslöken, socker och lite salt till en grov smet. Ställ in i kylen.

Blanda fisksås, skal och 3 msk saft från limen med socker efter smak i en liten skål tillsammans med de mörkgröna delarna av salladslöken. Tillsätt eventuellt chili om du önskar lite mera hetta.

Koka risnudlarna enligt anvisningar på paketet.

Hetta upp olja på medelvärme i en stor stekpanna. Fukta händerna och forma färsen till små kakor. Pudra med lite extra maizena. Stek kakorna i omgångar tills de blir vackert gyllenbruna, någon minut per sida.

Servera med nudlarna, salladsblad och limeklyftor. Häll över dressingen och strö på rikligt med koriander.

Tips: Räkkakorna kan även lindas in i salladsblad och dippas i dressingen som en trevlig smårätt.

Bilden är min men text och recept är stulen på HD.se

Kram
Mika

3 kommentarer:

  1. Ser smarrigt ut! Barn är så svårflörtade...
    Kraam

    SvaraRadera
  2. Ser smarrigt ut! Barn är så svårflörtade...
    Kraam

    SvaraRadera
  3. Det där får du gärna bjuda mig på.

    SvaraRadera