lördag 14 januari 2012

Slakten.

Slakten har gått bra idag. Granen är strippad, dammad och lagd i sin låda.
Japp! Det stämmer! Den här familjen har plastgran. Man kan tro att det är nymodernt med julgran men jag kan berätta att vi är inne på fjärde generationen med oäkta gran.
-Nu ä re dags att klä granen. Sa min morfar till min då något på 30 åriga pappa. Samtidigt tog han fram "hojten"
och snapsglas till alla karlarna som samlats i det stora röda huset för att fira jul.
-När vi e färdiga blir det en sup!
Då dom befann sig mitt i Norrland långt in i skogen så såg min pappa framför sig hur dom skulle gå ut i två meter djup snö och hugga granen som riktiga karlar gjorde på denna tiden.
Min morfar försvann upp på vindan och kom tillbaka med ett nästan två meter hög lakanklädd klapp. Med en tjong satte han ner den i golvet, drog av lakanet som vid en avtäckning av en staty. Under lakanet stod en färdig klädd plast julgran. Han böjde sig ner pluggade in sladden till julgransbelysningen och utbrister:
-nu blir det sup!
Min pappa ler så härligt varje gång han berättar den historien och jag kan höra den om och om igen.

Nähä, någon sup blir det inte för mig ikväll däremot blir det massor av

2 kommentarer:

  1. Gud jag hinner inte kommentera som jag vill här men jag hänger med för jämnan :)

    Läste om din julångest. Jag har varit inne precis i samma spår. Det känns bara så meningslöst att jag längtar och väntar på julen så himla länge. Jag stressar som en galning och jobbar för perfektion och sedan är allt borta på några futtiga dagar. MEER JUL till folket! Hade gott tyckt julen kunde få hålla på i en vecka och man kunde skippa nyår helt. Men här är också granen avklädd. Dock ytterst barrig så det låter behändigt med plast :)

    SvaraRadera