torsdag 1 september 2011

Dagens tips.

Måste tipsa om systembolagets fantastiska hemsida! Här kan man hitta massor av recept, ett fantastiskt utbud av drycker och otroliga mängder med kunskap om allt som har med våra drycker att göra, allt från skadeverkningar till en interaktiv kartbok!!!
Men framförallt detta receptet:

Chokladbakelse (85%) med vispad crème fraiche, melon och rostade pecannötter

Dessert
Chokladbakelse
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser för 4 personer

100g smör
100g 85% choklad
2 tsk havsalt
2 ägg
2 äggulor
1,2 dl socker (120 gram ska det vara – vilket säger vi till kund)
1 dl mjöl (100 g mjöl ska det vara – vilket säger vi till kund)
2 dl cremé fraiche
½ dl florsocker
½ mogen cantelope melon
½ dl honung
1 näve rostade pecanötter

Gör så här

1. Smält samman smöret och chokladen och saltet.
2. Vispa äggen och sockret fluffigt.
3. Blanda samman ägg och sockersmeten med smörchokladen och sikta i mjölet, blanda väl.
4. Smörj 4 st formar med smör och strödbröd. Fyll dem med smeten och baka av i unen på 180°C i ca 7 minuter (beroende på formens storlek). Bakelsen är klar när kärnan av bakelsen fortfarande är rinnande.
5. Mixa cremé fraichen med florsockret och vispa krämigt.
6. Skär melonen i små bitar i önskad form.
Servering
Servera bakelsen varm med en klick av cremé fraichen över, strö över nötterna och melonen och ringla honungen på toppen.

Smakernas samspel

Till denna fantastiska varma chokladbakelse passar en söt madeira allra bäst med sin lite knäckiga ton. Vill man framhäva den fruktiga smaken av melon och syran från creme fraichen tar man ett sött vitt vin från Sauternes.



...åh så gott det ser ut!

3 kommentarer:

  1. Mmm, men smakar det gott? Har du testat... ;)

    SvaraRadera
  2. Hahaha... nej men så fort jag fått ihop tillräckligt med "points" så ska jag!!! Tills dess får jag fortsätta läsa recept... och dreggla ;)

    SvaraRadera
  3. Men ååh, så gott det där lät! Farligt när man är kvällssötsugen (nytt ord?) som jag är nu!
    Sv: Tack snälla!
    Du, såg i översta inlägget någonting om att besöka "barnens förlag"...? Barnens förlag? Berätta!

    SvaraRadera