onsdag 31 augusti 2011

Plommontider.

Så här i plommon tider är det lätt att hålla sig för skratt. Jiiiiiiisses med plommon på vårt lilla träd. Vem ska äta alla dom? tänkte jag och började tugga.
Ingen bra idé. Ingen bra idé alls.
Idag har jag istället googlat recept och hittat följande godbitar:

Plommon i konjak Receptbild - Allt om Mat
Plom­mon i kon­jak

Plom­mon i kon­jak

Ett recept från Allt om mat
Välj en fast sort. Plommonen ska stå för att dra till sig den goda lagen och är klara att servera efter ca 2 veckor. Lägg några äppelskivor över plommonen och sätt på locket. På så vis trycks plommonen ner i lagen och man slipper missfärgningar.

1 kg plommon
Ingredienser

1 kg plommon
Lag:
5 dl vatten
3 dl strösocker
3 dl konjak eller brandy (en enklare sort)
0,5 st vaniljstång

Tillagning

1. Gör ett snitt i plommonskalet. Koka upp en stor kastrull med vatten. Skålla plommonen några åt gången ca 10 sekunder. Ta upp och dra av skalen.
2. Lag: Koka vatten, socker, konjak och vanilj 15 min. Lägg i plommonen. Koka upp och ta av från värmen.
3. Ös upp plommon med lag i glasburkar. Lägg några äppelskivor överst och sätt på locket. Låt stå ca 2 veckor i kyl innan de är klara. De håller ca 3 månader.
Ett recept från:

Plommonmarmelad med kanel och anis


1 tim

Ingredienser
1-1 1/2 kg plommon
1 kg Dansukker Syltsocker
2 kanelstänger
4 stjärnanis
200 g sötmandel


Skålla, skala och kärna ur plommonen. Skär plommonhalvorna i mindre bitar. Skålla och skala mandeln. Lägg plommonhacket och kryddorna i en gryta och koka i 10 minuter under omrörning. Tillsätt syltsocker och mandlar och koka i 2-3 minuter. Tag grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.


Receptet är framtaget av Dansukker

Plommonflan

  Med färdig smördeg, kyld eller djupfryst, åstadkommer du lätt ett läckert plommonflan. Servera som dessert eller till kaffe eller te. Lättvispad grädde är inte nödvändigt, men väldigt gott till.
-
Plommonflan
Foto: TV4
Antal portioner: 8
Ingredienser
600 g plommon
1 paket färdig smördeg
1 msk strösocker
bakplåtspapper
ev grädde till serveringen

Gör så här

1. Tina smördegen och sätt ugnen på 225°. Skär varje plommon i 4 delar och ta bort kärnan. Kavla ut degen på bakplåtspapper, använder du djupfryst smördeg, mjöla bakbordet och kaveln lätt. Lägg de 4 plattorna i kvadrat så att kanterna lappar över varandra med ca 1 cm. Kavla ut degen till sin dubbla storlek, kyld smördeg kavlar du till dubbel storlek.
2. Skär ut en rundel med ca 28 cm diameter. Flytta försiktigt över degen och bakplåtspapperet till plåten och nagga den lätt med gaffel. Lägg på plommonbitarna med skalsidan uppåt. Börja i en ring ca 2 cm från kanten. Lägg ringar innanför tills du når mitten. Strö över socker. Så här långt kan du göra flanet i ordning i förväg.
3. Grädda flanet mitt i ugnen i 15 minuter. Servera det helst ljummet.

Åh! Vad det dregglas i munnen på mig nu!
Av dessa recept kommer jag mest troligt ge mig på.... inget. Det blir som alla andra år. Jag plockar plommonen rensar dom, fryser in dom och... glömmer dom.


Meeen... jag tänker att jag gör en god gärning för forskarna... om någon någon gång vill undersöka hur plommon smakar för 5 år sedan så har jag svaret. Inte för att jag kan komma på en enda forskare som skulle forska på det.
Å andra sidan känner jag inte så många forskare om jag ska vara riktigt ärlig.


Nej. Nu känner jag att det är långt efter min sovtid.


Kram
Mika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar