söndag 9 september 2012

Idéer!

Förra veckan fick vi en deluppgift som handlade om idéer och svårigheten i att illustrera en idé utan att använda klichéer. Nedan följer lite av mina tankar och sedan illustrationen som jag lämnade in.

 Vad är en idé?
Hur får man den?
...och hur illustrerar man det utan att använda sig av klichéer?
Jag köpte mig en billig anteckningsbok. Vände upp första bladet och började skriva. Det jag skriver nedan är en sammanfattning av tankar och anteckningar som jag haft under den senaste veckan.
Vad är en idé? En idé är en ny tanke som kan födas av slumpen men oftast är en produkt av intryck från omgivningen och erfarenheter som gör sig påminda. En idé är en tanke om något som löser ett problem. En idé är alltså inte själva lösningen utan en tanke om vad som kan vara lösningen. En idé kan också vara något kreativt, dvs inte lösa ett problem, ta inspiration från andra/annat och göra något nytt.
Så här långt in i tanke arbetet såg jag en svart vit serie tecknat enkelt i tusch framför mig. Jag såg en man som vaknade på morgonen. Han blev utsatt för ett problem (exempelvis korsord med 8 rutor) han beger sig via buss till jobbet, på lunch, på jobb igen och så småningom hemma igen så kunde han lösningen på korsordet genom att ha associerat fram det genom olika händelser under dagen. Det var bara ett problem med detta och det var att jag tror mig ha sett exakt den lösningen någonstans på ordet idé, vilket gjorde att jag inte ville använda mig av det. När jag tänkt den tanken skrev jag följande i mitt block:
"En idé behöver inte vara nyskapande och revolutionär! En idé behöver inte vara bra!"
Detta kändes tryggt. För om jag inte kom på något annat att göra så skulle jag i alla fall kunna gå tillbaka till min seriestrip.
"Handlar idéer om slutledningsförmåga? och är i så fall en idé slutgiltig? föds en idé på ett ögonblick eller är det en process?"
Jag kom fram till att det för mig är slutledningsförmåga och att själva idén föds på ett ögonblick. Det ögonblicket då man har idén klar för sig. Innan dess är det processen som leder fram till idéögonblicket.
Jag funderade i olika banor här. Jag ville verkligen göra en annan bild än seriestrippen. Jag skissade upp en bild där det står:
1+1=11.
Är det en idé? Kan man som betraktare koppla en sådan illustration till ordet idé? Eller är det för långsökt? Kanske om man gjorde om det så att 1+1=11 stod som en skulptur över en ravin och att någon kom och la alla siffrorna ner för kunna passera som på en bro. Det är en idé! Eller?
Jag ritade upp en gubbe som satt vid ett skrivbord och skrev "Det var en gång..." följt av tre rutor där han har skrivkramp och en jobbig fluga surrar runt honom och så en sista ruta där gubben skriver "...en irriterande fluga." Det var en idé... inte så bra och väldigt långsökt. Jag ville ha något som var mer slagkraftigt. Något som sa allt i en bild. Gärna något som får betraktaren att hajja till och kanske börja fundera. Jag behövde en galen uppfinning! Uppfinning för att det känns naturligt att koppla idé till uppfinning när uppdraget kommer från patentverket.
Men vad är en galen uppfinning? Och är det inte bättre att göra något som är en tydlig uppfinning? Tydliga uppfinningar:
Telefon
Skiftnyckel
Hjulet (Kugghjulet!!!)
Finns det galna OCH tydliga uppfinningar?
Ja!:
Näsvärmare
Bananhållare
Äppelskalare
Hängmatteballong
Hur ska jag illustrera min galna uppfinning och idén som den kom ifrån? Jag gjorde en skiss på ett huvud där skallen saknas och man ser hjärnan. Hjärnan är ett virrvarr med prylar och organiskt levande som liksom får liv och skapar händer som tillverkar något uppe i luften. Det kändes som jag var på rätt väg men ännu inte där helt. Att det var en gubbe gjorde det hela något övertydligt och jag tänkte mig idéprocessen som en maskin mer än en människa. En organisk maskin där idéer föds. Då kom den idé till mig som blev det slutgiltiga. Intryck från sinnena och omedvetna tankar som samlas i ett till en idé. Jag ville gestalta den organisk för att man inte skulle få tankar till att det var en intelligent maskin eller dator det handlade om. För att få den organiska känslan ville jag använda mig av collage för då kunde jag dessutom få stirrande ögon. Jag tänkte mig det som i en livmoder där idéerna föds. Jag ville ge sken av ett ögonblick och valde en mun som ser ut att ha fryst till i ett ögonblick och en bakgrund med lite "fartränder" i. Ögonen känns lite panikartade. Uppfinningen jag valde blev banan-fodralet. Den är lätt att illustrera och det är många sinnen som kan känna igen det obehagliga i att hitta en mosad dagsgammal banan i en ryggsäck.
Jag gjorde en snabbskiss med googlade bilder i PS som jag skrev ut, ritade av på nytt, scannande in, la in färg och bilder under teckningen för att få liv i den. Teckningen blev för svart i sina linjer så jag ändrade dom i lagret med konturerna genom att markera dom och måla med penseln i markeringarna.
Jag gjorde mitt yttersta i både tanke och hantverk men jag vet inte om jag nådde ända fram. Även om jag belyser bananen bakifrån så får jag inte till den sammafogade bilden på ett bra vis så att man först uppmärksammar bananen i bananlådan och sedan händelserna som leder fram till idén.
Detta var mina tankar och hur min process gick till!

Min idé maskin á la kött! :)
 Kram
Mika

2 kommentarer:

  1. Jag bara fullkomligt älskar att vara en ping pong boll inuti din hjärna...få studsa fram och tillbaka och försöka förstå hur du tänker! Jag ser mig själv flyga mellan bananhållaren och en svart vit serie! Underbart...och du, coool bild =) Kram

    SvaraRadera
  2. Hahaha... Ping pong boll! Det blev en mastig förklaring till hur jag tänker. Duktiga du om du tog dig igen den. Gubbens kommentar var:
    "hört talas om stycke indelning och punkter?"

    SvaraRadera