lördag 3 december 2011

Jag vet.

Alla verkar vara allergiska mot mjölk nu för tiden och svänga sig med meningar som:
"...vuxna människor ska inte dricka mjölk..."
Dom säger det ofta med ett visst förakt i tonen som att den som dricker mjölk är hängande kvar i mammas tutte trots vuxen ålder.
När detta händer finner jag mig aldrig och kan inte berätta vad jag vet (mitt huvud är fullt med konstiga saker som mycket sällan har något samband eller någon källhänvisning).
Följande vet jag:
När isen dragit sig bort från norden och människorna började befolka sig här så var det svåra tider. Det fanns inte så mycket föda och många svalt. Man levde på det man kunde få tag på i detta då karga landskap. En grupp/klan/släkt som befolkat sig någonstans i trakten av Jönköping visade sig vara toleranta mot mjölk. Detta var extremt praktiskt och livsavgörande för denna grupp av människor som kunde överleva långa vintrar med hjälp av sina nötkreatur. Det var också denna grupp som sedan fortplantade sig och som vi som har ättlingar från Sverige från den här tiden härstammar ifrån. Resten dog helt enkelt ut eller lämnade dessa marker för något frodigare och mera bördigt.
Så... Jag säger inte att det är fel om du tror att du är mjölkallergiker men jag tror att man i många fall har problem med något annat när magen sväller upp.

Kram
Mika

2 kommentarer:

  1. Oh.
    Jag är inte mjölkallergiker men dricker ändå aldrig mjölk. Inte så förtjust, helt enkelt. Däremot använder jag en hel del i matlagning.

    SvaraRadera
  2. Hahaha. Min mamma avskydde mjölk. Hon var född 1937. Hon slutade dricka mjölk när hon var 6-7 år. Minsta fick låglaktosprodukter tills han var 7-8 år. Han fick eksem och lös mage av den vanliga mjölken. Vi dricker ganska mycket mjölk. Både jag och min sambo har alltid mjölk i kaffet t.ex. Jag tycker att vuxna ska dricka mjölk till maten. Det är gott!

    SvaraRadera