fredag 14 januari 2011

Vid knut ska julen ut!

Tydligen var det trettondag Knut igår (heter det så? Eller är det tre-ttionde-dag knut?) så jag började plocka ner julsakerna. Jag blir lite vemodig av detta. Det är så mysigt med alla ljus och allt tingel-tangel överallt... så då började jag fundera på hur man kan göra tiden mellan nu och våren lite roligare. Tulpaner är fräscht och känns nytt men jag kom att tänka på något jag gjorde för två år sedan. Dom var så goda att minnet av dom får mina smaklökar att löpa amok av viljan att sätta tänderna i en... och jag har ALDRIG smakat godare, varken före eller efter och jag har ätit MÅNGA! 
Så har ni nästan fyra timmar över i helgen ger jag er receptet här (om ni dubblar det kommer ni inte ångra det!):

Semlor.

Tillagningstid:
10 min
Färdigt på:
3 tim 10 min
Ingredienser

5 dl mjölk
1000 g vetemjöl
200 g socker
200 g smör
75 g jäst
10 g salt
15 g malen kardemumma
1 st ägg
Mandelmassa:150 g skållad mandel
150 g strösocker
1 st skalad, finriven bittermandel
Tillbehör:
grädde
florsocker

Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull och rör i mjölk och kardemumma. Låt blandningen svalna till 37 grader och häll i en bunke eller matberedare. Smula ner jästen och låt den lösas upp.
2. Tillsätt mjöl, socker, salt och ägg och blanda i 10 minuter. Låt degen därefter jäsa i bunken under en bakduk i en timme.
3. Dela upp degen i bullar på cirka 60 gram och rundriv. Låt vila i 20 minuter.
4. Placera bullarna på bakplåtar och platta ut lite. Låt sedan jäsa under plast i cirka 1.5 timme till. Sätt ugnen i slutet av jästiden på 230 grader.
5. Baka bullarna i varm ugn i 10 minuter, tills de fått färg.
6. Mixa mandeln, strösockret och bittermandeln till mandelmassa. Vispa grädden.
7. När bullarna är klara, klipp ett triangellock med sax. Lägg i mandelmassa och vispad grädde och pudra på florsocker med en tesil.
NJUUUUUUUUUUUUUUUT!

1 kommentar: